Çıldır Mah. Seyfettin Kemal Elgin Blv. Mehmet Erden Apt. No:32/12 Marmaris / Muğla

Göz, normal koşullarda kendini yeterli şekilde nemli tutan ve dış etkenlere karşı koruyabilen bir organdır. Göz kuruluğu ise gözün nemli tutulmasını sağlayan göz tabakasının eksik olduğunda veya yetersiz şekilde çalıştığında meydana gelmektedir. Bu tabaka göz içerisindeki nem dengesini ayarlamakla birlikte aynı zamanda gözün toz ve rüzgar gibi dış faktörlerden de etkilenmesini önlemektedir. Bu tabakanın yetersiz çalışması da göz kuruluğunun yaşanmasına zemin hazırlamaktadır.

Göz Kuruluğu Nasıl Oluşur?

Tüm yaş aralığındaki bireylerde karşılaşılabilen bir rahatsızlık olan göz kuruluğu pek çok nedene bağlı olarak oluşabilmektedir. Bu nedenlerin önemli bir kısmı ise çevresel faktörlerdir. Günlük hayatta oldukça sık vakit geçirilen ortamların göz sağlığı için uygun olmaması göz kuruluğuna yol açmaktadır. Örneğin; bilgisayar, tablet veya telefon gibi teknolojik cihazların ekranlarına uzun süre bakmak özellikle teknoloji çağı için yaşanması muhtemel bir durumdur. Ancak bu durum göz tabakasına zarar vererek göz kuruluğu sorununa sebep olmaktadır. Bununla birlikte çalışma ortamlarının yeterli nem oranına sahip olmaması, çok yüksek ve parlak ışıklara maruz kalmak da göz kuruluğuna ortaya çıkmasında önemli etkilere sahiptir.

Günlük hayatta karşılaşılan çevresel faktörlerin yanında bazı yan etki yaratan durumlarda da göz kuruluğuyla karşılaşmak kaçınılmaz olmaktadır. Bunlara; hormonal bozukluklar için kullanılan ilaçlar, depresyon ilaçları gibi örnekler verilebilir. Bu ilaçların yan etkileri arasında göz kuruluğu yer alabilir. Bu ilaçların kullanım süresi sona erdiğinde göz kuruluğu rahatsızlığının da ortadan kalktığı görülecektir. Tüm bu sebeplerin yanında yanlış kontakt lens kullanımı da göz kuruluğuna yol açabilecek derecede bir etkendir.

Göz Kuruluğunun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göz kuruluğu, oftalmoloji alanında en sık karşılaşılan bir hastalık olduğundan tedavi yöntemleri oldukça çeşitlidir. Bu rahatsızlık kişinin günlük yaşam kalitesini önemli derecede etkilediğinden tedavi yöntemleri düzenli olarak uygulanmalıdır. Tedavi yöntemleri içerisinde ise en çok suni gözyaşı damlaları ve jeller kullanılmaktadır. Bu yöntem ise hastalık şiddetine göre uygulanmaktadır. Bundan dolayı öncelikle bir göz muayenesinden geçilerek hekimin uygun bulduğu damla ve jeller doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Bu tıbbi ürünlerden bir yanıt alınmazsa eğer ek ilaçlara da başlanılabilmesi mümkündür. Ayrıca çevresel olarak gün içerisinde en çok vakit geçirilen alanları göz sağlığı için uygun hale getirmek de uygulanabilecek yöntemlerden biridir.

One Reply to “Göz Kuruluğu Tedavisi”

Kornea ve Konjonktiva Hastalıkları ~ Op.Dr.Mustafa EREN 24 Ağu 2021

[…] Göz kuruluğu […]

Yorumlara kapalı.

Call Now ButtonRandevu Talep