Çıldır Mah. Seyfettin Kemal Elgin Blv. Mehmet Erden Apt. No:32/12 Marmaris / Muğla

Diyabetik Retinopati – Şekere Bağlı Retina Problemleri

Görme duyusu olan gözde ortaya çıkan tüm problemler yalnızca göz küresinde yaşanan aksaklıklardan kaynaklanmamaktadır. Vücudun diğer bölümlerinde görülen rahatsızlıklar da göz problemlerinin oluşmasına neden olabilmektedir. Bu hastalıklar arasından en etkili olanları ise diyabet ve tansiyondur. Diyabet göz içerisinde; katarakt, glokom, görme siniri iltihabı, göz kasları felci gibi görme kusurlarına sebebiyet verir. Bu hastalıkların haricinde görme yetisinin tamamen kaybedilmesine neden olan diyabetik retinopati hastalığı da, diyabetin en olumsuz etkilerinden biridir.

En önemli körlük sebeplerinin başında gelen diyabetik retinopati, göz küresi içerisinde bulunan retina tabakasındaki kan damarlarında meydana gelen değişiklikler sonucu oluşur. Kronolojik olarak gerçekleştiğinde iki tipi bulunmaktadır. Sinsi bir hastalık çeşidi olduğundan ilk safhalarında hemen hemen hiçbir belirti göstermez. Yavaş yavaş ve gittikçe şiddetlenerek ilerler. Ayrıca diyabete bağlı olarak gelişen diyabetik retinopati hastalığında genel olarak iki göz birden etkilenmektedir.

Diyabetik Retinopati Hastalığının Evreleri Nelerdir?

Diyabetik retinopati yavaş ve belirti vermeden ilerleyen bir hastalık olduğundan teşhisi açısından dört farklı evreye sahiptir. Hastalığın erken evresinde retina damarlarında baloncukların oluştuğu gözlenmektedir. Bu evrede herhangi bir belirti olmadığından detaylı bir göz muayenesi yapılmadıkça hastalık teşhis edilememektedir. Erken evrenin tamamlanmasıyla birlikte orta evrede retina damalarındaki baloncukların arttığı ve damarlarda tıkanmaların yaşandığı görülür. Bu evreyle birlikte gözde bulanık görme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Orta evrenin sonunda hastalık safhası şiddetli evreye geçtiğinde ise damar tıkanıklıkları ve retina tabakasındaki kanamalar artış gösterir. Bu da retinada oksijen yetersizliğinin yaşanmasına neden olur. Diyabetik retinopati hastalığı için tedavi yöntemi uygulanmadığı takdirde son evreye geçilir ve artık bu evrede kişinin körlük yaşaması oldukça muhtemeldir. Retina tabakasında oksijen yetersizliği ve damarların beslenememesi durumu nükseder. Artık beyne anormal durum sinyalleri ulaşır ve bu sinyal retinada yeni bir damar oluşmasını sağlar. Bu damar hassas bir yapıya sahip olduğundan kanamaya ve dolayısıyla görme kaybına yol açmaya oldukça meyillidir.

Diyabetik Retinopati Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Diyabetik retinopati hastalığının en temel tedavisi yüksek kan şekerini normal düzeyde tutabilmektir. Bu yöntem, hastalığın ilerlemesini durdurur ve etkilerinin hafiflemesini sağlar. Ancak bu yöntem etkili olmuyorsa lazer tedavisi kullanılır. Bu yöntem hasar görmüş retina tabakasının düzeltilmesini sağlar. Ayrıca ilerleyen safhalarda görülen ödemlerden kaynaklı olarak da intravitreal enjeksiyonları kullanılmaktadır. Bunun dışında retina tabakasındaki kanamalardan dolayı gözün arka kısmında birikmiş kanın boşaltılması için vitrektomi tedavisi de uygulanan tedavi yöntemleri arasındadır.

Call Now ButtonRandevu Talep